Blog Layout

Opkoopverbod voor vastgoedbeleggers

Aruna • sep. 18, 2021

Opkoopverbod voor vastgoedbeleggers: dit gaat er veranderen

Op 6 juli 2021 is er een wetsvoorstel aangenomen die onder andere moet zorgen voor een opkoopbescherming van vastgoed. Het wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke huurcontracten is bedoeld om starters en mensen met een middeninkomen een betere kans te geven op de huidige woonmarkt. De nieuwe regelgeving kan echter grote gevolgen hebben voor vastgoedbeleggers. In dit artikel vertellen wij je meer over het opkoopverbod voor beleggers. 

Opkoopverbod per 1 januari 2022

Het opkoopverbod moet op 1 januari 2022 ingaan. Grote steden als Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Haarlem zijn zich al aan het voorbereiden op de nieuwe regelgeving. De veranderingen moeten er straks voor zorgen dat gemeenten wijken kunnen aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middel dure woningen meer mogen opkopen om deze te verhuren. Op die manier blijven er meer woningen beschikbaar voor mensen die in hun koophuis willen gaan wonen. 

De opkoopbescherming is controleerbaar met behulp van een vergunningplicht. De vergunningplicht wordt in de Huisvestingswet opgenomen en zorgt ervoor dat huizen alleen nog verhuurd mogen worden door mensen met een vergunning. De vergunningsplicht geldt alleen voor verhuur van goedkope huizen en huizen met een middelhoge prijs. De gemeente bepaalt aan de hand van de WOZ-waarde of deze onder de vergunningplicht valt. 

Dit is er bekend over de vergunningsplicht 

In het wetsvoorstel worden er drie gevallen genoemd waarin de gemeente een vergunning voor verhuur moet afgeven: 
  • Verhuur aan familieleden (eerstegraads, tweedegraads, bloedverwanten en aanverwanten) 
  • Verhuur van woonruimtes die onderdeel zijn van een bedrijfs-, kantoor- of winkelpand. 
  • Bij tijdelijke verhuur van een woning tot maximaal 12 maanden. (De eigenaar moet zelf minstens 1 jaar zelf in de woning hebben gewoond)
De gemeente kan aanvullende gevallen aanwijzen als deze bij de problemen en samenstelling van de buurt passen. Stel dat een wijk bijvoorbeeld enorm populair is, dan kan de gemeente de vergunningplicht uitbreiden met meer scenario's. Critici vragen zich af of het wetsvoorstel effect zal hebben. De problematiek op de woningmarkt is namelijk niet alleen te wijten aan vastgoedbeleggers. De vraag is ook of de regelgeving er niet voor zorgt dat beleggers zullen investeren in wijken waar het opkoopverbod niet geldt. 

Zonder vergunning mag je in aangewezen wijken niet meer verhuren. Het is voor beleggers daarom niet meer interessant om woningen in deze wijken te kopen. Hierdoor moeten er woningen overblijven voor (lokale) mensen die de huizen als hoofdverblijf willen gebruiken. 

De opkoopbescherming gaat niet in met terugwerkende kracht

De opkoopbescherming geldt niet voor woningen die op dit moment worden verhuurd. De opkoopbescherming geldt echter wel voor woningen die minder dan 6 maanden voor eigendomsoverdracht zijn verhuurd. Heb je dus een tweede woning die je minder dan 6 maanden verhuurd op 1 januari 2022, dan geldt het opkoopverbod ook voor jou. Maar als je een woning hebt die je op dit moment al een jaar verhuurd dan hoef je je geen zorgen te maken over de nieuwe regelgeving. Je kunt alleen niet meer in vastgoed in aangewezen wijken investeren om woningen te verhuren in de toekomst. 

Praat mee over dit onderwerp en laat ons weten wat jij van de opkoopbescherming denkt! 
door Aruna 13 dec., 2021
Beleggers en vastgoedinvesteerders vinden er de beste panden voor de laagste prijs: de stille vastgoedmarkt. Stille verkoop is in de concurrerende vastgoedmarkt niet alleen interessant meer voor mensen die ervaring hebben op de vastgoedmarkt. Particulieren wagen zich ook steeds vaker op de stille vastgoedmarkt. Waarom dat zo is en wat de voordelen en nadelen van stille verkoop zijn, ontdek je in dit artikel.
verschil tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar
door Aruna 29 nov., 2021
Het verschil tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar? Simpel maar wel belangrijk! Lees snel verder om erachter te komen wat de verschillen tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar zijn.
door Aruna 01 nov., 2021
De voordelen van het inhuren van een expats makelaar Bij de verkoop en verhuur van woningen aan expats is het belangrijk om iemand de regie te geven over het hele verhuizingsproces, zodat alles vlekkeloos verloopt. Je krijgt namelijk niet alleen te maken met expats maar ook met hun werkgevers. Een expat makelaar is niet alleen gespecialiseerd in het verhuren en verkopen van woningen. De makelaar heeft ook ervaring met verschillende culturen en bedrijven waardoor het verhuren door een goede communicatie beter verloopt. Een goede expat makelaar neemt het werk bij verhuur aan expats uit handen op een professionele en efficiënte manier. Bij het verhuren of verkopen aan een expat zijn er vragen die goed beantwoord moeten worden. Is de expat bijvoorbeeld op zoek naar een gemeubileerde woning, dan moet dit in het verhuurcontract opgenomen worden. De expat makelaar is van begin tot eind verantwoordelijk voor een goed verloop van elk verhuur- of verkoopproces. Zo is de makelaar verantwoordelijk voor een goede presentatie van de woning, het opstellen van een juridisch correct contract, het vaststellen van het borgbedrag en het verstrekken van informatie over verzekeringen. Tot slot zorgt de expat makelaar, indien nodig, voor het doorgeven van tijdelijke verhuur aan de VvE, hypotheekverstrekker en belastingdienst. De voordelen van de verhuur van een woning aan expats Het verhuren van een woning aan expats heeft ook voordelen. Zowel op sociaal en economisch gebied. Expats zijn mensen die voor een bepaalde periode in Nederland verblijven voor hun werk. In de meeste gevallen vind je expats in de Randstad, omdat internationale bedrijven zich hier hebben gevestigd. Expats hebben een stabiel en hoog inkomen waardoor zij de huur doorgaans op tijd en zonder problemen betalen. Hiernaast heb je te maken met tijdelijke verhuur waardoor fiscale voordelen van toepassing zijn. Expats zijn hiernaast meestal rustige huurders die weinig thuis zijn. Om deze reden hebben de meeste expats ook geen huisdieren, omdat de zorg van een huisdier tijdens het bouwen van een carrière teveel tijd in beslag neemt. Tot slot wordt de verhuizing van een expat doorgaans gefinancierd door de werkgever, waardoor de financiering snel geregeld kan worden.
Share by: