Blog Layout

De voordelen en nadelen van stille verkoop

Aruna • dec. 13, 2021

Beleggers en vastgoedinvesteerders vinden er de beste panden voor de laagste prijs: de stille vastgoedmarkt. Stille verkoop is in de concurrerende vastgoedmarkt niet alleen interessant meer voor mensen die ervaring hebben op de vastgoedmarkt. Particulieren wagen zich ook steeds vaker op de stille vastgoedmarkt. Waarom dat zo is en wat de voordelen en nadelen van stille verkoop zijn, ontdek je in dit artikel.

Wat is stille verkoop precies?

Als je je huis verkoopt op de gebruikelijke manier dan krijg je een te koop bord op het raam of in de tuin, wordt je woning op websites als Funda en social media gepubliceerd en zorg je samen met de makelaar voor een sterke marketingcampagne rondom de verkoop van het pand. Hierdoor komen de biedingen vanzelf binnen en plan je binnen no-time meerdere bezichtigingen in. Hierna is het een kwestie van kiezen en de koop rondmaken. Bij de stille verkoop ontbreekt de marketingcampagne rondom de verkoop van het pand. Je moet dus op zoek gaan naar andere manieren om kopers aan te trekken. Er staat bij stille verkoop geen te koop bord in de tuin en de woning wordt niet online geplaatst, tenzij je hier expliciet voor kiest. Het stil aanbieden van vastgoed heeft voordelen en nadelen voor zowel de koper als verkoper. 


De voordelen van stille verkoop

De voordelen van stille verkoop liggen bij verkopers voornamelijk in de hoek van privacy. De verkoper bepaald zelf hoe de woning aan het publiek getoond word en waar. Je kunt er zelfs voor kiezen om de verkoopprijs van het pand niet kenbaar te maken, totdat potentiële kopers contact opnemen. Als je al een koper voor de woning hebt gevonden dan is dit de perfecte manier om een woning te verkopen. Heb je nog geen koper gevonden dan is het belangrijk om een groot netwerk te hebben aan mensen die je kunnen helpen bij het vinden van kopers. Hiernaast is snelheid voor kopers een drijfveer om voor stille verkoop te kiezen. In de stille verkoop is het namelijk goed mogelijk dat je vrijwel direct een bod krijgt die precies voldoet aan de vraagprijs. Beleggers en investeerders zetten hun geld namelijk graag in op panden in de stille verkoop.


Voordelen voor de koper liggen in de hoek van concurrentie. Omdat het pand niet actief aan het grote publiek wordt aangeboden is er minder concurrentie. Hierdoor is de kans op hogere biedingen kleiner. Dit zorgt ervoor dat starters op de huidige markt ook een kans hebben om een woonhuis te kopen. Daarom wordt kopen op de stille markt steeds populairder onder particulieren.


De nadelen van stille verkoop

Er zitten echter ook nadelen aan het verkopen van vastgoed op de stille vastgoedmarkt. Voor de verkoper is er bijvoorbeeld geen garantie op het hoogste bod. Omdat je simpelweg niet iedereen bereikt, weet je ook niet zeker of er een potentiële koper is die meer wil bieden voor jouw pand. Het is ook mogelijk dat het langer duurt voordat het pand verkocht is. Lukt het in de stille verkoop niet om een pand te verkopen? Dan kun je er op een later moment altijd nog voor kiezen om over te gaan op actieve verkoop.


Voor kopers zit het gevaar ook in de financiële hoek. Je weet namelijk niet altijd wat de vraagprijs van het object is. De verkoper kan de verkoopprijs op elk gewenst moment verhogen of verlagen. Je kunt dit als koper echter niet controleren. Hiernaast ben je als koper zelf verantwoordelijk om te controleren of de vraagprijs wel reëel is. Om zeker te weten dat je niet teveel betaald kun je het beste deeldiensten van een makelaar afnemen, zodat je er niet alleen voor staat tijdens het kooptraject. 


Is stille verkoop goedkoper?

Als je jouw pand graag in de stille verkoop wilt aanbieden dan kun je dit aangeven bij de makelaar. In de meeste gevallen wordt er een lager tarief berekend. Het inhuren van een makelaar is sterk aan te raden. De makelaar brengt namelijk niet alleen kennis met zich mee, maar ook een zorgvuldig opgebouwd netwerk aan betrouwbare verkopers en kopers. Hierdoor is een succesvolle koop of verkoop vrijwel gegarandeerd, en zo niet dan kun je er altijd nog voor kiezen om jouw pand wel aan te bieden via websites als Funda. Stille verkoop is dus altijd de moeite waard!

verschil tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar
door Aruna 29 nov., 2021
Het verschil tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar? Simpel maar wel belangrijk! Lees snel verder om erachter te komen wat de verschillen tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar zijn.
door Aruna 01 nov., 2021
De voordelen van het inhuren van een expats makelaar Bij de verkoop en verhuur van woningen aan expats is het belangrijk om iemand de regie te geven over het hele verhuizingsproces, zodat alles vlekkeloos verloopt. Je krijgt namelijk niet alleen te maken met expats maar ook met hun werkgevers. Een expat makelaar is niet alleen gespecialiseerd in het verhuren en verkopen van woningen. De makelaar heeft ook ervaring met verschillende culturen en bedrijven waardoor het verhuren door een goede communicatie beter verloopt. Een goede expat makelaar neemt het werk bij verhuur aan expats uit handen op een professionele en efficiënte manier. Bij het verhuren of verkopen aan een expat zijn er vragen die goed beantwoord moeten worden. Is de expat bijvoorbeeld op zoek naar een gemeubileerde woning, dan moet dit in het verhuurcontract opgenomen worden. De expat makelaar is van begin tot eind verantwoordelijk voor een goed verloop van elk verhuur- of verkoopproces. Zo is de makelaar verantwoordelijk voor een goede presentatie van de woning, het opstellen van een juridisch correct contract, het vaststellen van het borgbedrag en het verstrekken van informatie over verzekeringen. Tot slot zorgt de expat makelaar, indien nodig, voor het doorgeven van tijdelijke verhuur aan de VvE, hypotheekverstrekker en belastingdienst. De voordelen van de verhuur van een woning aan expats Het verhuren van een woning aan expats heeft ook voordelen. Zowel op sociaal en economisch gebied. Expats zijn mensen die voor een bepaalde periode in Nederland verblijven voor hun werk. In de meeste gevallen vind je expats in de Randstad, omdat internationale bedrijven zich hier hebben gevestigd. Expats hebben een stabiel en hoog inkomen waardoor zij de huur doorgaans op tijd en zonder problemen betalen. Hiernaast heb je te maken met tijdelijke verhuur waardoor fiscale voordelen van toepassing zijn. Expats zijn hiernaast meestal rustige huurders die weinig thuis zijn. Om deze reden hebben de meeste expats ook geen huisdieren, omdat de zorg van een huisdier tijdens het bouwen van een carrière teveel tijd in beslag neemt. Tot slot wordt de verhuizing van een expat doorgaans gefinancierd door de werkgever, waardoor de financiering snel geregeld kan worden.
door Aruna 24 okt., 2021
Prinsjesdag zorgt voor verandering op de woonmarkt in 2022 Tijdens Prinsjesdag zijn de financiële plannen voor onder andere de woonmarkt in 2022 gepresenteerd. Deze plannen hebben gevolgen voor zowel kopers, verkopers en huizenbezitters. Sommige veranderingen merk je nu al in de portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan de stijging van de energie- en gasprijs. In dit artikel vertellen wij meer over hoe de plannen die tijdens Prinsjesdag zijn gepresenteerd effect hebben op de woonmarkt in 2022.
Share by: