Blog Layout

Freelance makelaar: wat kan ik verwachten van een makelaar?

Aruna • jul. 16, 2021

Freelance makelaar

Het grote verschil tussen en makelaar in dienst van een makelaarskantoor en een freelance makelaar is zelfstandigheid. Waar een makelaar in dienst elke maand zijn salaris krijgt moet een freelance makelaar er zelf voor zorgen dat er brood op de plank komt. Wat je kunt verwachten van een freelance makelaar? Je leest het in dit artikel.

Een freelance makelaar ondersteunt bij elke stap

Van het bepalen van de ideale vraagprijs van jouw woning tot ondertekening bij de notaris. Een freelance makelaar ondersteunt je bij elke stap. Allereerst is het belangrijk om de vraagprijs van jouw woning of bedrijfspand te bepalen.


Je mag van een freelance makelaar verwachten dat de makelaar langs komt om de woning of het pand te inspecteren. Zaken waarop worden gelet zijn onder andere de ligging en de technische staat van de woning. Ook is er informatie over financiële zaken nodig. Denk bijvoorbeeld aan servicekosten, erfpacht en gemeentelijke belastingen. Zijn er verborgen gebreken in de woning? Geef dit dan aan bij de makelaar! Als je dit niet doet dan bestaat er een kans dat je na de verkoop alsnog aansprakelijk gesteld wordt voor het repareren van de gebreken.

De freelance makelaar maakt een publiciteitsplan

Afhankelijk van jouw wensen en budget mag je van de makelaar verwachten dat deze een publiciteitsplan opstelt. Een publiciteitsplan beschrijft hoe de marketing van de verkoop van jouw woning of pand is geregeld. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan vermeldingen op verschillende kanalen zoals websites en social media kanalen of een vermelding in de lokale krant.


De marketing van de verkoop of verhuur van jouw woning is belangrijk om potentiële kopers en huurders aan te trekken. Door de marketing uit handen te geven hoef jij als verkoper niet stil te staan bij hoe jouw huis verkocht gaat worden.

De freelance makelaar zorgt voor optimale omstandigheden voor de verkoop of verhuur

De freelance makelaar coördineert en begeleid de bezichtigingen. Jij hoeft je daarom geen zorgen te maken over de bezichtigingen en hoeft ook geen vrije dagen in te plannen om de bezichtigingen te begeleiden. De meeste freelance makelaars zorgen voor een gratis staging van jouw woning om de omstandigheden rondom de verkoop of de verhuur van jouw woning te verhogen. Vaak hoef je hier niet vooraf voor te betalen, maar worden de kosten voor het stagen van jouw woning verrekend na de verkoop of verhuur.

De onderhandelingen en ondertekening

Voor de onderhandelingen kun je ook rekenen op een freelance makelaar. Vaak gaat een bod van een koper gepaard met ontbindende voorwaarden. Op basis hiervan kan de koop- of huurovereenkomst binnen redelijke tijd worden ontbonden.


Na overeenstemming over de verkoopprijs of huurprijs is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. Hierin staan alle gemaakte afspraken beschreven. Lees de akte zorgvuldig door voordat je je handtekening zet. Tot slot ga je naar de notaris om de koop officieel te maken. Controleer samen met de freelance makelaar of alle gegevens kloppen en zet tot slot je handtekening!

Samenvattend is een freelance makelaar altijd een goed idee omdat je mag rekenen op expertise, een hoge motivatie en een persoonlijke aanpak. Neem nu contact met ons op om een betrouwbare freelancer te vinden voor het verkopen van jouw woning of bedrijfspand.

door Aruna 13 dec., 2021
Beleggers en vastgoedinvesteerders vinden er de beste panden voor de laagste prijs: de stille vastgoedmarkt. Stille verkoop is in de concurrerende vastgoedmarkt niet alleen interessant meer voor mensen die ervaring hebben op de vastgoedmarkt. Particulieren wagen zich ook steeds vaker op de stille vastgoedmarkt. Waarom dat zo is en wat de voordelen en nadelen van stille verkoop zijn, ontdek je in dit artikel.
verschil tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar
door Aruna 29 nov., 2021
Het verschil tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar? Simpel maar wel belangrijk! Lees snel verder om erachter te komen wat de verschillen tussen een Register Makelaar en een Kandidaat Makelaar zijn.
door Aruna 01 nov., 2021
De voordelen van het inhuren van een expats makelaar Bij de verkoop en verhuur van woningen aan expats is het belangrijk om iemand de regie te geven over het hele verhuizingsproces, zodat alles vlekkeloos verloopt. Je krijgt namelijk niet alleen te maken met expats maar ook met hun werkgevers. Een expat makelaar is niet alleen gespecialiseerd in het verhuren en verkopen van woningen. De makelaar heeft ook ervaring met verschillende culturen en bedrijven waardoor het verhuren door een goede communicatie beter verloopt. Een goede expat makelaar neemt het werk bij verhuur aan expats uit handen op een professionele en efficiënte manier. Bij het verhuren of verkopen aan een expat zijn er vragen die goed beantwoord moeten worden. Is de expat bijvoorbeeld op zoek naar een gemeubileerde woning, dan moet dit in het verhuurcontract opgenomen worden. De expat makelaar is van begin tot eind verantwoordelijk voor een goed verloop van elk verhuur- of verkoopproces. Zo is de makelaar verantwoordelijk voor een goede presentatie van de woning, het opstellen van een juridisch correct contract, het vaststellen van het borgbedrag en het verstrekken van informatie over verzekeringen. Tot slot zorgt de expat makelaar, indien nodig, voor het doorgeven van tijdelijke verhuur aan de VvE, hypotheekverstrekker en belastingdienst. De voordelen van de verhuur van een woning aan expats Het verhuren van een woning aan expats heeft ook voordelen. Zowel op sociaal en economisch gebied. Expats zijn mensen die voor een bepaalde periode in Nederland verblijven voor hun werk. In de meeste gevallen vind je expats in de Randstad, omdat internationale bedrijven zich hier hebben gevestigd. Expats hebben een stabiel en hoog inkomen waardoor zij de huur doorgaans op tijd en zonder problemen betalen. Hiernaast heb je te maken met tijdelijke verhuur waardoor fiscale voordelen van toepassing zijn. Expats zijn hiernaast meestal rustige huurders die weinig thuis zijn. Om deze reden hebben de meeste expats ook geen huisdieren, omdat de zorg van een huisdier tijdens het bouwen van een carrière teveel tijd in beslag neemt. Tot slot wordt de verhuizing van een expat doorgaans gefinancierd door de werkgever, waardoor de financiering snel geregeld kan worden.
Share by: